Saturday, October 15, 2011

Karelia

Mapa: Karelia
Rozměry: 1000x1000



Popis

Karelia je první mapa, na kterou se podíváme. Tvoří jí v podstatě 3 koridory, rozdělené horami - otevřený sever, střed a uzavřený a celkem oddělený jih. Základny jsou na JZ a SV konci, jsou na vyšší úrovni než je zbytek mapy a dobývající tanky tak musí překonat celkem značné převýšení.
Obě základny vypadají velice podobně a mají dvě linie obrany (na mapě červené čáry): nižší s keři na vnějším okraji, kam se snadno může schovat nějaký ten ničitel tanků (dále jen tank destroyer - TD) a vyšší, kterou tvoří vedle samotného kruhu základny ještě malý bunkr, za který se dá v nouzi i ukrýt. Základna má v podstatě 5 přístupů: 3 na střed, jeden na sever a jeden na jih. Přístupy na jih a sever jsou od těch středových odstíněné balvany, což je celkem důležitý taktický prvek a celou obranu ztěžuje.Celkově je ale toto místo pro obranu poměrně vhodné.


Sever tvoří jakousi vystouplou planinu s balvany jako úkryty před palbou. V podstatě lze s rychlejšími tanky prokličkovat skrz, ale je nutné si uvědomit, že sever je otevřený a lze na něj střílet z prakticky celé mapy, zejména z nižší obranné úrovně základny a z jižní "plošiny" uprostřed. Černé šipky na mapě znázorňuje možné linie palby.
Střed obsahuje množství balvanů, zejména kolem cesty, za které se při postupu lze schovat, ale je bažinatý a tedy naprosto nevhodný pro rychlé a překvapivé útoky. Bažiny zpomalí váš tank a pokud vás někdo odhalí, stanete se terčem palby prakticky ze všech stran.
Jih je od zbytku mapy oddělený linií hor (což ztěžuje práci dělostřelectvu) a zároveň opticky působí "bezpečněji". Uprostřed jižního "průsmyku" lze najet na plošinu, ze které je možné střílet prakticky po celé mapě (kromě vnitřních základen), což z ní dělá primární cíl pro většinu hráčů.

Průběh bitvy

Bitva na mapě Karelia začíná prakticky vždy "výměnou" průzkumníků. Je-li v nepřátelském týmu nějaký lehký tank, existuje zde značná šance (zejména na nižších tierech), že se požene středem po cestě, která jediná umožňuje rychlý pohyb - a vletí přímo do připravené obrany (označené modrými ovály). Je tedy výhodné zaujmout jako první pozici za prvním balvanem přímo u cesty, u většiny strojů vystrčit část trupu s věží pod ostrým úhlem (v případě, že by nepřítele napadlo něco podobného a skaut vás odhalil vám to dá určitou výhodu) a namířit dělo na silnici. Někdo se většinou objeví. Je-li lehkých tanků v nepřátelském týmu více, je šance na takového průzkumníka prakticky stoprocentní. U vyšších tierů dávají zkušenější tankisté přednost postupnému pomalému průzkumu za postupu bahnem, takže sem a tam se může někdo ve středu objevit i po prvních minutách boje, ale taková situace není příliš obvyklá. Ještě neobvyklejší je masivní útok středem kvůli již zmíněné otevřenosti pole a bažiny, brzdící i jinak rychlé tanky. Výhodou tedy je, že střed zůstává prakticky vždy otevřený a po určité době (dejme tomu 4-5 minutách), kdy se hlavní síly nepřítele (a vaše) přesunou na sever nebo na jih, se může podařit postupný útok skrze střed, kdy nepřátelské tanky a dělostřelectvo budou mít práci jinde.

Hlavním směrem útoku (a obrany) bývá zpravidla jižní strana, kdy se na pozicích (označených žlutě) shromáždí většina sil vašich i nepřítele a jedna nebo druhá strana se pokusí získat plošinu, která výrazně usnadní ovládnutí pole. Důvodem pro to je, že jih je opticky užší a hráči tam mají lepší ochranu před dělostřelectvem, které často zůstává ve vlastní základně a přes hory může jen velmi špatně střílet. Převahu zde kvůli omezenému prostoru mají těžké tanky - střední tanky se na nižších tierech mohou pokusit vybojovat plošinu samy (ta se pak zpětně dobývá jen špatně), nicméně těžké tanky (zejména serie IS) jsou později prakticky stejně pohyblivé a vrazit do připravené obrany je sebevražda. V podstatě zde vítězí tanky z těžší palebnou silou. Dělostřelectvo se může přesunout za obranné pozice a pokrýt tak celou jižní stranu, což je velká výhoda, ale bohužel nestává se to příliš často (dělostřelci jsou líní, popř. se zastřelují na jiné pozice).

Velmi často se stává, že se několik pohyblivějších tanků pokusí proniknout i na severu, jsou ale snadným cílem pro ničitele tanků, čekající v základně (červená linie), proto je lepší vyčkat spíše v obraně. Sem tam se nepřítel pokusí i o hlavní útok na severu. Velmi často jde pak o závod, protože jakmile vaše síly pochopí, odkud nepřítel přichází, zatlačí na linii na jihu a nejspíš i prorazí.

Na začátku bitvy je nejlepší zaujmout již zmíněnou pozici u středové silnice pro případ, že by se nějaký skaut pokusil prorazit. Je třeba zároveň pozorovat, kudy jde hlavní útok a jak úspěšný je. Pokud se bez větších zdržení podaří zabrat středovou plošinu na jihu, je šance na úspěšný útok na jihu poměrně slušná a můžete tedy odjet ho podpořit, nebo můžete pomalu postupovat středem mimo silnici a ostřelovat tanky, pokoušející se proklouznout na severu. V okamžiku, kdy váš tým prorazí nepřátelské linie na jihu, ničitelé tanků, kempující na vnější obranné linii základny se velmi často otočí na jih, aby čelily útoku - v ten okamžik lze velmi snadno projet až k obranným liniím nepřátelské základny (modré), tam se uvelebit a pohodlně ostřelovat ustupující tanky, nebo ostatní obránce základny. Rychlejší tanky mohou prorazit středem a zničit nepřátelské dělostřelectvo, které se často vyskytuje v zonách označených zeleně. Mnohem nepříjemnější situace je, když se (a to se stává velmi často) na jihu objeví dvě linie a vznikne jakýsi "mlýnek na maso", kde se obě strany zároveň ostřelují. Většinou vyhraje ten, komu nepovolí nervy a nevrhne se bezhlavě do útoku, každopádně účastnit se takové přestřelky je celkem vzato nesmysl. V takovém případě je nutné vyčkat na obranné pozici, protože nepřítel, stejně otrávený jako vy, se pokusí projet severně, někdy i středem (vzácné). Z modrých pozic lze pak pohodlně ostřelovat i sever.

Pakliže se bitva nevyvíjí ve váš prospěch a došlo k rozbití obranné linie na jihu, ještě pořád lze hrát vabank a zaútočit rychle středem. K tomu se pochopitelně hodí jen rychlé tanky. Občas se stane, že obránci, "opití" vítězstvím se hnou ze svých pozic dorazit nepřátele a nechají základnu nechráněnou. To se ale stává jen v malém procentu bitev.

2 comments:

  1. je to supr jenom by to chtělo udělat všechno :-)

    ReplyDelete
  2. Ahoj.shrnutí dobré. akorát si trochu vynechal nebo jen málo zmínil severní cestu která bývá využívána řekl bych jen o ,,pár tanků" méně než ta jižní.já osobně tam se stredním tankem nebo scoutem jezdím velice rád protože za podpory heavynou nebo destroyery ze základny se tamtudy dá výborně postupovat pozici po pozici balvan za balvanem až na dohled na nepratelskou zakladnu a odtud pálící dělostrelectvo nebo Tank destroyery které to dost často prekvapí a začnou zmatkovat což umožní útok rychlím přískokem za podpory pravého křídla - pokud přežilo a prorazilo.pokud ne(nepritel jede na naši zakladnu a je pozde se vracet) dá se i tak rychle relativne kryte za horizonty dojet až na jejich základnu dobít ji a udržet v krytu za balvany nebo bunkrem i proti přeile.nutnost je ale v průběhu přesunu nahoru vyřadit dělostřelce. Trotom - Klanový Polní Velitel VýchodoSlovenského Tankového Praporu

    ReplyDelete