Saturday, October 15, 2011

Malinovka

Mapa: Malinovka
Rozměry: 1000x1000



Popis


Malinovka (známá také jako Campingovka) je velmi obranná mapa, což někteří hráči nenávidí. Základem mapy je pole s několika málo keři (v podstatě otevřený prostor) mezi severní a jižní základnou. Na rozdíl od většiny ostatních map nejsou tyto základny symetrické - severní je na kopci a má víc keřů a balvanů, jižní má zas obranný pás budov a zdí s keři, které poskytují obrannou výhodu. Celkově vzato je jižní strana vhodnější pro obranu, severní má ale lepší rozhled. Na východ od tohoto pole se nachází jezero, obklopené ze strany pole bažinou a z druhé strany útesem. Dále se pak nachází kopec, který je strategickým místem, ze kterého lze ostřelovat prakticky celou mapu.

Severní základna

Severní základna není tak snadno bránitelná jako ta jižní, ale přesto skýtá několik zajímavých pozic. Vezmeme-li to směrem z JZ na SV, první pozicí je velký balvan s křovím po každé straně (na mapě označený jako 1). Není jediné bitvy, kdy by se v tom křoví neschovával po každé straně jeden tank - tato pozice je zpravidla zabraná jako první. Šikovný dělostřelec nebo ostřelovač může z jihu pohodlně pálit na obě strany toho balvanu a zvlášť na začátku bitvy někoho vždy trefí. V pozdějších tierech (kdy zásah dělostřelectvem doopravdy bolí) se pak vyplatí vypálit jednu dvě rány těsně k tomu balvanu naslepo, splash damage poškodí i tanky, co se schovávají přímo za balvanem.
Číslo 2 označuje další oblíbenou kemperskou pozici. Jde o hořící vrak tanku typu Panther - kouř z něj je vidět přes celou mapu. Velmi často se nějaký tank postaví paralelně s tím vrakem a použije ho jako zeď pro trup s tím, že "vykukuje" věží ven a pálí po cílech na kopci nebo na poli. Pokud se jedná o něco bez věže (TD), je pravidelně na východní straně tanku, kde je křoví. Lze tam pohodlně dostřelit z jižní strany mapy. Od tieru 5-6 nahoru už tato pozice není tolik využívaná z toho důvodu, že dělostřelectvo už poškodí tank skrývající se za vrakem i tím, že pálí přímo do vraku a splash damage zasáhne i tank za ním. Další problém této pozice je ten, že kromě barikády o dost níž není kam se z ní shovat. Pokud je tank skrývající se za vrakem odhalen (třeba skautem), pravidelně se stane terčem pro každou hlaveň, co míří z jihu směrem k poli a pak už je to čistá statistika: z desítek střel, co na něj jdou, se prostě někdo sem tam trefí. Navíc z této pozice není kam utéct, jediný blízký kryt je o pár metrů dole - ta hrázděná zeď pod základnou, ale k jejímu dosažení tank musí z krytu vyjet a to je prakticky sebevražda. Jediným řešením je tak přečkat palbu schovaný za vrakem a modlit se, aby se nikdo náhodně netrefil.

Číslo 3 označuje další balvan s křovím a pozici, která pohodlně kontroluje východní přístup až ke kostelu, který je v polovině kopce na severní straně. Není tak často obsazovaná jako předchozí dvě pozice, ale semtam se na ní někdo objeví. Pozice 4 pak označuje jakýsi "útes" nad jezerem. Ten je sice poněkud exponovaný při útoku z vesnice, ale na nižších tierech se tam velmi často nacpe nějaký dělostřelec (aby tak kompenzoval svůj nižší dostřel a dosáhl na východní stranu mapy), nebo tank, který odtamtud kontroluje většinu pole a bažinu na západním břehu jezera. V pozdějších tierech tam už nejsou lidé příliš často právě proto, že pozice je velice exponovaná a případné odhalení skautem se velmi rychle změní v baráž dělostřelectva z jižní strany. Ještě je třeba zmínit pozici 5, kde není žádná zeď, jen křoví - často se za nám skryje střední nebo lehký tank a pozoruje odtamtud jihozápadní část obrany jižní základny. Není na škodu tam semtam vyslat pár střel.

Jižní základna

Jižní základna má díky množství budov mnohem větší obrannou hodnotu než ta severní. Tank, skrývající se za budovou, je prakticky nezasažitelný dělostřelectvem (kromě těch nejvyšších tierů, kde tank poškodí tlaková vlna granátu, který dopadne na budovu). Navíc obráncům velice pomáhají zdi, kombinované s křovím, za kterým se může tank skrýt a pálit dle libosti, často bez toho, aby ho někdo odhalil. Zejména na nižších tierech (do T4), kde zbraně mají jen malou ráži a nezničí zdi tak snadno, vzniká nepříjemný val, který obránci musí nejdříve rozstřílet. Nejsou zde přímo exaktní pozice, kde se tanky skrývají (někdo čeká prakticky za každou budovou), obranu jsem tedy označil modrými zonami. Jihozápadní roh obrany bývá nejaktivnější. Rozbitá budove a zeď vedoucí od ní, pak proluka a pak zas zeď, až k vodě. Hned u budovy se za zdí prakticky vždycky někdo skrývá, střílet tam je tutovka. Lze tam hezky dostřelit zejména z pozice označené číslem 1 (balvan) - pozor, to platí i nazpět! Další oblíbená pozice pro nezkušené tankisty je hned za prolukou za zdí u vody (JZ roh). Problém této pozice tkví v tom, že pokud zrovna nemáte velice obratný tank, po odhalení a zničení zdi jste extrémně zranitelní a není kam utéct. Než se tank otočí a zajede za budovu, je často imobilizován střelou do pásů. Podobné pravidlo platí pro pozici o úroveň nad tou předchozí (druhá řada zdí o něco výš na kopci), kde se v křoví rády skrývají tanky. Ta pozice je o něco lepší, protože je dál od případných útočníků a nehrozí tak okamžité odhalení, ale palbou z velkých zbraní (houfnice) na sebe stejně velmi často upozorníte a následuje smršť oceli z pozic 1 a 2.
Zbytek pozic bývá obsazen jen nepravidelně, i když velmi často se tanky skrývají za druhou a třetí budovou. Jak bitva postupuje, pozice na východ bývají pomalu vyklízeny ve prospěch útoku na kopec, jediné místo, kde je pravidelná obrana každou bitvu je JZ kout.
Ještě poslední poznámka k budovám: některé v sobě mají velké otvory, které svádějí k tomu, aby skrze ně tank ostřeloval pole. Nedělejte to! I když vám to z vaší pozice tak nepřipadá, tank střílící skrz ten otvor tvoří velký a pohodlný cíl, na který se zaměří každé přesnější dělo v dosahu a tato pozice se mění velmi často ve smrtelnou past. 

Jezero a kopec

Západní bažina na břehu jezera je na nižších tierech (tak do 4) oblíbeným místem pro masový útok nezkušených tankistů, který má semtam i šanci prorazit. Na vyšších tierech je to ale sebevražda - v bažině jsou sice křoví na úkryt, ale jakmile vás někdo odhalí, už neujedete (bažina zpomaluje) ani se neschováte (není za co) a dělostřelectvo, popř. někdo na pozici 4 si na vás smlsne. Na východním břehu jezera je vesnice, která skrývá zajímavé pozice pro ostřelování, nicméně i ta je poměrně otevřená a případné útočníky dělostřelecká baráž a ostřelování od kostela rychle vypudí.


Průběh bitvy

Bitva pravidelně začíná obsazením obranných pozic a vzájemným ostřelováním. Pokud má některá ze stran lehké tanky, ty se často slepě vrhnou do pole mezi základnami v pokusu odhalit pozice nepřítele. Prakticky vždy se tak děje v jihozápadní části (viz. šipky), kde jsou tanky asi nejvíc kryté před palbou z jiných sektorů. Zahájení bitvy je velice důležité: je nutné tyto skauty okamžitě zničit, než se dostanou k půlce pole, kde jsou nějaké keře, nebo než se dostanou do vašich pozic. Pokud dojedou, bude nepřítel přesně vědět, kde jsou obránci a dojde k masakru. Severní strana je v tomto zranitelnější, protože neskýtá tolik obranných pozic - skaut se může v extrémních případech dostat až k pozici 1, což pravidelně vede ke ztrátě obránců na této pozici a na západ od ní (např. pozice 5). Jižní strana je ovšem také zranitelná, protože JZ budova v tomto případě působí jako dvousečná zbraň - pokud k ní dorazí skaut přes pole, bude krytý před palbou ze základny a nebude možné ho zničit bez toho, aby se tank odhalil palbě ze severní strany. Skaut se tam takto může zabarikádova a celou sekci JZ obrany paralyzovat, protože nikdo nebude moci vystrčit nos bez toho, aby ho skaut viděl a tanky ze severu sestřelily. Této situaci je nutné zabránit za každou cenu.

Po této počáteční přestřelce následuje fáze "šplhání do kopce". Určitý počet tanků se vzdálí ze základny a začne dobývat severovýchodní roh mapy, který tvoří slušné předmostí pro útok dolů z kopce. Zadržet takový útok je pak poměrně obtížné, protože tanky se z kopce řítí plnou rychlostí a často vjedou do pozic dělostřelectva dřív, než je obránci stačí zničit. Takový úspěšný útok často rozhoduje bitvu.
Toto je fáze, kde se rozhoduje, kdo vyhraje a kdo prohraje. Často se totiž do "šplhání" pustí naprosto nevhodné tanky - buď jsou velice pomalé (Tiger a německé těžké tanky obecně), nebo nemají věž a jsou neohrabané (např. Ferdinand, ruské a německé ničitele tanků). Takové tanky by za žádnou cenu neměly začínat "šplhat", měly by se soustředit na obranu. Naopak střední rychlé tanky se osvědčí mnohem lépe. Samostatnou kategorii tvoří tanky řady IS, které jsou na těžký tank poměrně velice rychlé a má-li nepřítel větší množství těchto strojů, je třeba zvážit, zda se do šplhání vůbec pustit, protože několik tanků IS (zejména IS-3 a IS-4) vaše střední tanky na kopci převálcuje a zbytek vašich šplhajících tanků pak uvízne uprostřed kopce, kde budou na ráně pro nepřátelské dělostřelce, což většinou znamená prohru. Je tedy třeba pečlivě uvážit, zda se do šplhání pouštět a zda raději nezvolit pečlivou obranu základny.

Co se týče dělostřelectva, to se nejčastěji vyskytuje na zelených pozicích, přičemž při neúspěšném šplhání je třeba stáhnout se k základně, jinak nepřítel vaši artilerii převálcuje. Bránit se v lese na okraji mapy nemá moc smysl, protože tam prakticky kromě stromů není žádné krytí a tanky, řítící se z kopce, prostě mezi obránci projedou a vrhnou se na "měkké" cíle za obrannou linií. Proto je v případě neúspěšného šplhání a hrozícího nepřátelského útoku z kopce třeba zaujmout obrannou pozici kolem pozice 3 na severu, popř. kolem malého jezírka na jihu (červená čára), resp. kolem shluku budov (nejjižnější modrá zona).

Druhým nejčastějším směrem útoku je západní okraj mapy, který je poměrně chráněný na rozdíl od středu pole. Proto je vždy nutné udržovat nějakou západní obranu. Tento útok bývá často koordinovaný s útokem z kopce a proto je třeba na tuto přístupovou cestu dávat pozor. Výhoda pro obránce je ta, že nepřítel zde nemá prakticky žádné krytí a 2-3 tanky jsou schopné zmasakrovat jakýkoliv útok (samozřejmě pokud odpovídají silou). Pakliže dojde k nejhoršímu a nepřátelé dojedou k vaší obraně na západě, nepanikařte. Jste-li na obránce na jihu, zůstaňte za budovou! Pokusíte-li se utéct, zničí vás palba ze severní základny, protože takový útok je většinou "všechno nebo nic", bude ho tedy podporovat každá hlaveň, co nepříteli zbyla. Kryjte se za budovou, psychologie hraje ve váš prospěch (nepřítel si dobře rozmyslí, zda vjet jako první před vaši hlaveň). Jeden těžký tank takto může snadno držet v šachu 2-3 nepřátele - dokud nedorazí posily nebo se nezaměří vaše dělostřelectvo.
Jste-li obránce na severu, držte se za balvanem na pozici 2 - opět: většina hráčů nechce podvědomě nechat nepřítele za sebou a pokusí se vás zničit za každou cenu - můžete se chvíli udržet, než přijedou posily.

Posledním směrem útoku je (velmi zřídka) bažina na západním břehu jezera. Jedná se většinou o ojedinělé pokusy, nebo jisté útoky v situaci, kdy jste tak přečíslení, že stejně prohrajete. S tím druhým nelze nic dělat, ale nebezpečí toho prvního spočívá hlavně v tom, že pokud se tank bažinou dostane dostatečně daleko, odhalí obránce na pozicích 2,3 a 4 a ti se pak stanou terčem ostřelování nebo dělostřelectva.

Ve většině bitev rozhodují ztráty ze začátku a pak ze šplhání, některé bitvy se ovšem stanou frustrujícím střeleckým soubojem mezi oběma základnami, což příliš nepřispívá k oblíbenosti této jinak výborné mapy.

1 comment:

  1. ahoj.
    pekny navod.
    s tim šplháním do kopce mas pravdu ale moje celkem osvedčená metoda útoku na severní zakladnu tkví v podpoře středních tanků jedoucích nahoru tanky težkými a Tank destroyery které zrovna tak akorát dojedou na horní konec lesa(v počtu cca 4) aby mohli krýt a podpořit v utoku ty medium tanky proti scoutům kteří už sou většinou nahoře a jiným tankům čekajícím u kostela nebo jedocích vesnicí proti nim či schovaných na tebou popsané pozici 4.v momente získané prevahy na kopci se těžké tanky a destroyery v tuto chvili již zprava kryté vydají pres vesnici a společně se strednimi tanky jedoucími z vrchu dobyjí křižovou palbou pozice u kostela . pokračování podle tvého scénáře.jen ty medka co se řítí z kopce podporují ty Heavy a destroyery co se k nim pridali vesnicí.
    pro krytí zleva doporučuji jeden destroyer nebo heavy stojící zhruba v první třetine bažiny v krovi.
    Polní velitel VýchodoSlovenského Tankového Praporu Trotom

    ReplyDelete